Cowrieschelpen

 

Je kent ze vast wel, deze schelpen met een ronde onderkant die soms open gesneden is met een getand gleufje aan de bovenkant. 

Deze schelpen worden ook wel cowrieschelpen genoemd.

In sommige Afrikaanse culturen symboliseren de schelpen vruchtbaarheid en worden ze gebruikt bij rituelen rond zwangerschap en geboorte.

Ook worden ze gezien als een beschermend amulet en worden ze gedragen als sieraad.

In de Ibizajuweeltjes worden de cowrieschelpen vaak gecombineerd met andere natuurlijke materialen zoals kwarts, schelpjes en veren.

 

 

 

"Haal het meeste uit je leven"

Het leven voorziet ons van allerhande verrassingen en hoewel we de uitkomst niet voor elke situatie kunnen voorspellen, kunnen we wel controleren hoe we reageren op bepaalde situaties.

In mijn therapeutische sessies leer je de dingen te aanvaarden en hoe je jouw keuzevrijheid kunt gebruiken in elke levenssituatie.

Hierbij kun je gebruik maken van schelpenleggingen.

 

De schelpen zijn een hulpmiddel om inzicht te bieden en een beter begrip te krijgen van de situatie waar je je in bevindt.

Ze geven geen definitief antwoord, maar bieden een perspectief dat kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Dus als je op zoek bent naar antwoorden op levensvragen en wilt leren hoe je jouw keuzevrijheid kunt gebruiken in elke situatie, dan kan een sessie met schelpenleggingen een nuttige en verhelderende ervaring zijn.

 

In Afrikaanse landen, zoals bijvoorbeeld Marokko, Senegal, Nigeria, Ghana, Mali, gelooft men dat het patroon waarin deze schelpen neerkomen, afhankelijk van hoe ze vallen, informatie bevatten over iemands levenspad.

Zowel het verleden, heden én de nabije toekomst hebben geen geheimen voor deze schelpen.

Mijn leggingen bevatten 16 ita's, je kunt echter ook met 8 of 4 stuks leggen.

De schelpen zijn dan ook erg populair bij spirituele en religieuze beoefenaars in verschillende delen van de wereld.

 

Cowrischelpen (veelal genoemd in Franstalige west Afrikaanse landen, Ita-Nigeria en Cedi-Ghana: genoemd naar de munteenheid) zijn van oorsprong een betaalmiddel in tal van Afrikaanse landen.

 

 

Het Ifa systeem is ingeschreven in 2008 op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid: UNESCO

 

 

Kaurileggingen: schelpen die inzicht geven (bloom.be)

 

Kunstwerk: Corneille met als titel "En we zullen nooit weten wat de wind wil" een ongewone poëtische zeefdruk van een gekroonde vogel (Zelfportret van de kunstenaar?).

Kunstwerk is eigendom van ImaA.