Prematuur/dysmatuur.

Prematuur, dysmatuur, prematuur/dysmatuur.

De geboorte van een prematuur/dysmatuur geboren baby kan een grote invloed hebben op zowel de moeder als het gezin. Denk maar eens aan bijvoorbeeld de emotionele impact. De geboorte van een prematuur geboren baby kan zeer stressvol en emotioneel belastend zijn voor zowel de moeder als het gezin. Als moeder kun je zelfs een gevoel van schuld, verdriet en angst ervaren. Maar het leidt ook vaak tot angstige gevoelens over de gezondheid en ontwikkeling van de baby.

Het dagelijkse leven gaat veranderen. Denk aan de vele ziekenhuisbezoeken die afgelegd moeten worden wanneer een baby in de couveuse verblijft. Dit kan leiden tot een verstoring van routines en behoefte aan flexibiliteit in planning en opvang van bijvoorbeeld oudere kinderen in het gezin.

Het stressniveau verhoogd. De constante zorg en angst rondom de gezondheid van de prematuur geboren baby kan leiden tot verhoogde stressniveaus bij zowel de moeder als het gezin. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de algehele gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen. Denk ook aan de ouder-kindbonding. In sommige gevallen kan het veel langer duren voordat ouders een sterke band kunnen opbouwen met een prematuur geboren baby. De moeder kan zich schuldig voelen over het gebrek aan direct contact met de baby tijdens de ziekenhuisopname, wat opnieuw kan leiden tot extra stress en frustratie. En dan dekken sommige zorgverzekeringen niet alle kosten waardoor ouders met medische rekeningen te maken kunnen krijgen die opnieuw zorgen meebrengen.

Het is belangrijk dat gezinnen die te maken krijgen met de geboorte van een prematuur geboren baby de nodige emotionele steun en praktische hulp ontvangen waarbij (medische) professionals, familie en vrienden kunnen een belangrijke rol spelen tijdens deze uitdagende periode.

 

Praktijk ImaA kan jou helpen bij de ondersteuning en hulp na geboorte van een prematuur/dysmature baby. Wij zijn ervaringsdeskundig in begeleiding en ondersteuning met twee prematuur geboren kinderen (geen tweeling) en één prematuur/dysmatuur geboren kind.